Van digitaal naar papier? 7 redenen die pleiten voor print!

De digitale transformatie is in volle gang bij veel bedrijven. Maar wordt alle informatie en communicatie digitaal? We denken van niet, omdat er ook voordelen zijn om voor papier of print te kiezen waar je soms helemaal niet bij stilstaat. Daarom hebben we deze 7 redenen opgeschreven die pleiten voor print:

Reden 1: Een grotere zekerheid van ontvangst

Aangetekende brieven of belangrijke contracten die per post verzonden worden komen nooit, zoals soms wel het geval is bij email, in een spambox terecht. Daarom is de zekerheid van ontvangst groot en is je bewijslast eenvoudiger als iemand ontkent iets van je ontvangen te hebben. Bovendien kunnen digitale ontvangstbevestigingen door criminelen eenvoudig worden nagemaakt. Bij papier, dus een print, is de handtekening echt door een persoon geschreven en niet mogelijk door een onbevoegde met ‘copy-paste’ van een handtekeningplaatje erin gezet.

Reden 2: Print blijft langer in beeld

Twee voorbeelden: veel bedrijven kiezen ervoor om een interne nieuwsbrief, of nieuwsbrief voor klanten, via e-mail te versturen. Het risico? Het wordt nooit bekeken: ‘delete’, en alle informatie is met slechts een muisklik verdwenen… Dezelfde nieuwsbrief, maar dan op papier, wordt meegenomen naar huis en op een later moment wel gelezen. Het tweede voorbeeld is dat je met print wellicht ook langer in beeld blijft bij klanten. Het is niet ondenkbaar dat jouw geprinte nieuwsbrief ook door een andere collega gelezen wordt, omdat het ergens is blijven liggen. Terwijl een e-mail nieuwsbrief vaak in iemands persoonlijke email inbox blijft hangen en daardoor niet snel bij andere geïnteresseerden onder ogen komt.

Reden 3: Als middel om sneller iets nieuws te creëren

Mensen die content maken zullen deze reden om papier te gebruiken herkennen. Vanuit verschillende informatiebronnen wil je bijvoorbeeld een nieuwe brochure creëren. Je print alles uit, legt de verschillende stukken op je bureau en vervolgens lees je welke onderdelen je kunt herschrijven om iets nieuws van te maken. Ongetwijfeld herken je zelf ook de situatie dat je niet altijd wilt wisselen tussen applicaties op je digitale scherm om iets samen te stellen. Print en papier versterken de creativiteit is onze conclusie.

Reden 4: Vanaf papier wordt je minder afgeleid

Het nadeel van alleen maar digitale informatie is dat je in veel situaties wordt afgeleid. Je bent op je smartphone of tablet iets aan het lezen en ‘ping’ er komt weer een advertentie doorheen. Vast wel herkenbaar. Dat heb je niet met iets wat je uitgeprint hebt. Dat kun je namelijk gewoon rustig lezen, vooral op een plek zonder internetverbinding waar je niet gestoord wordt. Dat brengt ons gelijk bij reden 5:

Reden 5: Print heb je soms nodig waar geen internet is

Er zijn situaties waarbij het slim is om vooraf iets uit te printen. Het kan gaan om de digitaal verstuurde groene kaart van je auto die je in het buitenland moet kunnen laten zien. Zonder internet kun je dan voor een probleem komen te staan. Het kan natuurlijk ook gaan om een digitaal ticket waarmee je naar het buitenland vliegt of een concert bezoekt. Weet je ook zeker dat je smartphone altijd is opgeladen? Het hebben van een print kan in dit soort situaties je redding zijn.

Reden 6: Print is persoonlijk

Een print is tastbaar. Het is een bericht van iemand wat persoonlijk voelt; er is moeite voor gedaan. Dat geeft een ander gevoel dan een digitaal bericht waarvan je weet dat je niet de enige bent die het heeft ontvangen. Bovendien kun je een print nog persoonlijker maken door er iets extra’s met de hand erbij te schrijven.

Reden 7: Een print kun je behoorlijk veilig opbergen

Over het veilig opbergen van informatie zijn lange discussies te voeren, maar laten we eens een vergelijking maken tussen papier en digitaal. Stel dat je een waardevol geprint document hebt, waar maar één versie van bestaat. Vervolgens sluit je dit letterlijk achter slot en grendel op, bijvoorbeeld in een kluis. De kans dat deze kluis vanuit de hele wereld wordt aangevallen is niet zo groot. Nu naar digitaal. Het document wordt gescand, een foto van gemaakt of per email verzonden. Er ontstaan eenvoudig meerdere digitale versies van één document, in verschillende bestandsformaten, waarvan je zekerheid moet hebben dat ze veilig blijven op de plekken waar ze zijn aanbeland. Doe je dat niet, dan weten cybercriminelen je online vanuit de hele wereld te vinden.

Zullen we samen eens onderzoeken hoe de informatie- en communicatie van zowel print als digitaal veiliger en efficiënter kan?
We zijn daarnaast benieuwd of je zelf aanvullende redenen hebt om voor papier te kiezen. We horen graag van je!